Bornholmer-Uhr ”Ukendt”


Jeg fik uret (brugt) af en god ven og tidligere kollega d. 5. juli 2020.
Et BornholmerUhr, der angiveligt, stammer fra Als og angiveligt er fra enten 1810 eller 1790.
Da uret tydeligvis er fra Louis Seize perioden (Lige sider og riflet dør mv.) og dermed tidligere end et ur fra Empire perioden (Skrå sider, Nølle om urskiven og udskårne draperinger med kvaster på underdelen), dateres uhret hermed til ca. år 1810.
Louis Seize (Louis XVI) futteralerne kendes på de kannelerede felter og dateres ca. 1780-1810. Empireurene er fra ca. 1810-1870. Se også skitse med forklaring længere nede på denne side.
Uret kommer fra kollegaens svigersøns forældre, der ikke kunne/ville have det mere og derfor ønskede at finde "et godt hjem" til uret. Jeg lover hermed, at passe godt på det.
Uhret er sandsynligvis fremstillet i Rønne på Bornholm af en Uhrmager, omkring år 1810, altså for ca. 210 år siden
Bemærk, at i modsætning til de mange ur-reparatører, der findes rundt omkring, er en Uhrmager en person, der er i stand til at beregne og fremstille et uhrværk ud fra råmaterialer, helt fra bunden !
Jeg må erkende, at jeg ikke er nogen Uhrmager :-(
Uhret er tilvirket i noget der ligner fyrretræ og bemalet med forskellige farver, herunder rødlige, gyldne samt sorte nuancer.
Uhrskiven er forsynet med romertal og lidt grafisk udsmykning, men ingen autograf og desværre mangles også et årstal.
Viserne er af en type der blev brugt i 1800-årene.
Illustrationen er fra Bodil Tornehaves bog: Bornholmske Urmagere.
Uhrværket med slagværk der har timeslag.
Slagværket er forsynet med en repetér funktion, hvilket er ret almindeligt på Bornholmeruhre.
Når man trækker ned i en snor, der hænger øverst lige inde bag døren, gentages det antal slag, der senest er blevet slået.

De traditionelle urkasser: Barok-uhrkassen fra ca. 1760-1780, Louis Seize-kasserne med kannelerede felter, ca. 1780-1810, Empireurene ca. 1810-1870. De tre sidste ure kaldte man en "hanklokke", en "frøken" og en "kone".
Midt mellem barokbornholmerne og empirebornholmerne ligger Louis Seize (16.) bornholmerne. De kan have skive som barokbornholmerne, men de træffes lige så tit med malet empireskive. Kassen har altid lige sider. Det bedste kendetegn er, at døren til pendulkassen er riflet eller kanneleret.
Louis Seize (16.) bornholmerne synes fremstillet i tiden 1780 - 1800.


Beskrivelse

Der er forskellige smådefekter på Uhret men det er forventeligt hvis dateringen er nogenlunde korrekt. Uhret skulle i så fald være omkring 210 år gammelt. En sjov ting man bemærker er, at der (næsten) ikke bruges skruer eller møtrikker hverken i Uhrkassen eller Uhrværket. Kassen er samlet med tapninger og dyveler samt (håndsmedede?) søm.

Uhrværket er samlet vha. pressamlinger og runde koniske stålkiler. Man har gået langt for at undgå at skære gevind.
Værket er pænt og rent, rimeligt nysmurt og går tilsyneladende også pænt.
De to lodder vejer hver især ca. 4,9 kg, i alt knapt 10 kg. På Google hævdes det: 1 pund = 0,500 kilogram. Nu brugte man jo, som måske bekendt, mange forskellige pund-standarder rundt om i verden og op gennem tiderne, så en god teori er nok, at der er tale om to 10-pundslodder ;-)


Uhrkassen

Der er som nævnt, mange smådefekter, mest på Uhrkassen.
Træværket har indtørringsrevner mange steder, dørlåsen er udskiftet med en moderne, topkabinettet har mistet noget af sin pasform og hælder til siden. Det kommer heller ikke rigtigt ind på plads når det sættes på, til dække over Uhrværket.
Helt øverst sidder en træramme med udskæringer, et gennemstukket galleri.

Michael Due Jensen, 8. juli. 2020




Bornholmeruhr Fysik

Når et pendul bestående af et lod ophængt i en tynd snor svinger frem og tilbage med små udsving, vil loddet udføre harmoniske svingninger.
Svingningstiden T, kan beregnes af:

T = 2 * pi * sqr(l/g)

hvor l er pendulets længde og g er tyngdeaccelerationen = 9,82
I rigtig gamle bornholmeruhre, som dette, lavede man pendullængden på 1,0 m.
Hvorfor mon det?

Svar :
Den svinger en hel periode på cirka 2 sekunder. Det vil sige, at den svinger fra den ene side til den anden side på 1 sekund... (T=2,00504500166261 sek.)


Ligninger og den virkelige verden:

Ingeniører mener, at ligninger tilnærmer den virkelige verden.
Forskerne tror, at den virkelige verden tilnærmer ligninger.
Matematikere er ude af stand til at se forbindelsen !


Et lille digt

Store Uhre siger tik-tak tik-tak
Små Uhre siger tikke-takke tikke-takke
De små lommeuhre siger tikke-takke,
tikke-takke, tikke-takke, tik.



Hvordan man justerer et bornholmeruhr

Bedstefar Uhre er klassiske, funktionelle kunstværker, der har eksisteret i århundreder. De er også notorisk svære at holde fast på den korrekte hastighed. I modsætning til moderne elektriske ure holdes hastigheden på et bornholmeruhr ved at pendulet svinger under det, man kan justere ved at gøre pendulet længere eller kortere, dette påvirker hastigheden af Uhrviserne. At få det kalibreret kræver en smule tålmodighed.
Vurder hvor hurtigt eller langsomt din Uhr kører. Gøre dette ved trække Uhret op, indstille tiden og start pendulet med et blidt sving.
Vent et helt døgn, se så hvor langt fra korrekt tid Uhret er, og i hvilken retning. Hvis det er mere end et minut, skal pendulet justeres.
Find justerslruen i bunden af pendulet. Denne hæver og sænker pendulet, som igen øger eller sænker hastigheden i Uhret. Jo kortere pendulet er, jo hurtigere vil Uhret gå.
Hvis dit Uhr går for langsomt: Drej pendulmøtrikken en fuld omgang, for at hæve pendulet. Hvis det kører for hurtigt, drej så pendulet sænkes. Træk Uhret op og indstil tidspunktet, som før og vent derefter en hel dag.
Kontrollér Uhret igen. Hvis det stadig går forkert, drej justerskruen kortere/længere. Gentag over flere dage indtil Uhret kan holde den korrekte tid.


Tips & advarsler

Uhre varierer meget med hensyn til hvor meget drejning af justerskruen ændrer hastigheden. Når du justerer den første gang og igen en dag senere, bemærk så hvor stor indflydelse det har haft (dvs. hvis en tur af møtrikken sænker eller øger det med et minut eller to, eller måske mindre). Brug disse oplysninger til at bestemme hvor meget du regulerer det næste gang.
Kilde: https://www.urmagerne.dk/historie/bornholm.shtml



Klassisk Bornholmerur
Joseph Bjerregrauv, 1810

Beskrivelse af Joseph Bjerregrauv Uhr:

Bornholmeruhr - "hanklokke" - i Louis-Seize-futteral af fyrretræ.
Bemalet Uhrskive med romertal, sign. "J Bjerregrauv" (Joseph Bjerregrav, borgerskab i Rønne 1787).
Futeral, bemaling afrenset og lakeret.

    Mit ”Bornholmeruhr”
1810

Beskrivelse af mit røde Uhr:

Uhrskiven er forsynet med romertal og en grafisk udsmykning, desværre mangles et årstal.

Der er så stor lighed mellem uhret til venstre og dette uhr, at der findes en "til vished grænsende sandsynlighed" for at mit uhr er fremstillet af Joseph Bjerregrauv.