Bornholmer-Ur ”Tempus Fugit”

Jeg købte uret brugt d. 3. december 2019 i Røde Kors butikken i Jernbanegade, Haslev. Prisen var kr. 400.

Uret er tilvirket i afsyret egetræ, som var en meget brugt træsort til møbelfabrikation i 1970’erne. Urets stilart med blyinfattede glas svarer også til ”møbel moden” i det pågældende årti. Selve urskiven er udformet med forbillede i et rigtigt Bornholmerur fra 1800 årene. Selve uret ligner et ”Style & Loisirs” ur der produceredes i Frankrig i 1970erne.
Mål: H, B, D = 188, 45, 25

Uret havde stået stille i så lang tid at smørelsen i urværket havde ”sat sig” så meget at uret ikke kunne, hverken gå eller slå. Der var heldigvis ikke noget videre ”snavs” i værket, så en meget forsigtig smøring med symaskineolie løste problemet. Jeg hældte 10 dråber olie i en lille skål og dyppede en tynd skruetrækker deri. Jeg overførte derefter forsigtigt en lillebitte klat olie ad gangen til akselenderne i urværket.
Efterhånden og efter en række genstarter kunne uret holde sig i gang. Det er MEGET vigtigt at uret står 100% lodret/vandret ! Ellers kan det ikke gå.

Slagværket slog kun ”enkeltslag” i starten. Der er tre klangstave i uret, det var kun den ene klangstav der ville sige noget. Efter lidt yderligere smøring og motionering af slagværket kom alle tre klangstave i funktion. Når det slår er det kun med ”dobbeltslag” selvom der er tre hamre. De to af hamrene følges ad, idet de sidder på samme aksel. Den korte stav slår alene med den ene hammer, de lange stave slår sammen vha. dobbelthammeren. Tre klange, med kun to slag pr. time. Feks. kl. 5 = fem dobbeltslag. Halvtimeslag = et dobbeltslag.
Det er vistnok det man kalder Bim-Bam slag.

Det venstre lod driver slagværket og det højre lod driver urværket.

Huskeregel: ”slaV” og ”uHr” :-)

Det højre lod fungerer ikke optimalt mht. låsemekanismen til friløbet i drevhjulet. Man skal derfor passe på ikke at tabe loddet når man trækker det op.

Uret kan gå i ni døgn når det er trukket helt op, så det er ikke nødvendigt trække lodderne helt i top. Start med det højre og sæt det så højt som det lige selv vil. Sæt så det venstre i ca. samme højde bagefter.


Michael Due Jensen, 21. jan. 2020



Hvordan man justerer et bornholmeruhr

Bedstefar Uhre er klassiske, funktionelle kunstværker, der har eksisteret i århundreder. De er også notorisk svære at holde fast på den korrekte hastighed. I modsætning til moderne elektriske ure holdes hastigheden på et bornholmeruhr ved at pendulet svinger under det, man kan justere ved at gøre pendulet længere eller kortere, dette påvirker hastigheden af Uhrviserne. At få det kalibreret kræver en smule tålmodighed.
Vurder hvor hurtigt eller langsomt din Uhr kører. Gøre dette ved trække Uhret op, indstille tiden og start pendulet med et blidt sving.
Vent et helt døgn, se så hvor langt fra korrekt tid Uhret er, og i hvilken retning. Hvis det er mere end et minut, skal pendulet justeres.
Find justerslruen i bunden af pendulet. Denne hæver og sænker pendulet, som igen øger eller sænker hastigheden i Uhret. Jo kortere pendulet er, jo hurtigere vil Uhret gå.
Hvis dit Uhr går for langsomt: Drej pendulmøtrikken en fuld omgang, for at hæve pendulet. Hvis det kører for hurtigt, drej så pendulet sænkes. Træk Uhret op og indstil tidspunktet, som før og vent derefter en hel dag.
Kontrollér Uhret igen. Hvis det stadig går forkert, drej justerskruen kortere/længere. Gentag over flere dage indtil Uhret kan holde den korrekte tid.


Tips & advarsler

Uhre varierer meget med hensyn til hvor meget drejning af justerskruen ændrer hastigheden. Når du justerer den første gang og igen en dag senere, bemærk så hvor stor indflydelse det har haft (dvs. hvis en tur af møtrikken sænker eller øger det med et minut eller to, eller måske mindre). Brug disse oplysninger til at bestemme hvor meget du regulerer det næste gang.

Kilde: https://www.urmagerne.dk/historie/bornholm.shtml



   

Klassisk Bornholmerur


   

Mit ”Bornholmerur”


         

Et lignende ur fra CataWiki:
https://www.catawiki.dk/l/29209031-bornholmerur-style-loisirs-trae-slutningen-af-det-19-arhundrede

Mekanisk - 8 dages værk - Westminster slagværk

Objekt:

Bornholmerur (Flere numre)

Modelnavn:

Tempus Fugit

Materiale:

Træ

Urmekanisme:

Mekanisk

Kraftreserve:

8 dages værk

Slagværk:

Westminster

Designer:

Style & Loisirs

Producent:

Style & Loisirs

Anslået periode:

Slutningen af 1900-årene

Dateret:

1975

Oprindelsesland: 

Frankrig

Stand:

Dårlig - brugt meget med store revner, skader eller manglende store dele 

Højde: 203 cm
Dybde: 44 cm
Bredde: 44 cm