Terslev den 31. marts 2021

          

 Familiens UHR I fem generationer.

Junghans værk no. 7138


U
hret kom officielt ind i familien som bryllupsgave til Johanne Kristine Christensen og Hans Peter Olsen, der blev gift den 20. november 1897 i Sædder kirke. Uhret var allerede på dette tidspunkt brugt og er således ældre end denne dato.
Brudeparret fik u
hret af gommens forældre, Jens Olsen og hans hustru Marie Nielsen. De har sikkert haft købt det til sig selv og så overdraget det til sønnen, Hans Peter, ved brylluppet.

Uhrets ejere gennem årene:

Jens Olsen født 15. januar 1847 Venslev, Ferslev og død 9. september 1909 i Herfølge, og hustru
Marie Nielsen, født 14. december 1844 Herfølge og død 24. februar 1924 i Herfølge.
Disse købte uhret og er de første i familien der har ejet uhret. De giver det så videre til sønnen Hans Peter og svigerdatteren Johanne Kristine, som bryllupsgave den 20. november 1897 i Sædder kirke.

Hans Peter Olsen, født 1. juni 1872 i Herfølge og død 24. juni 1960 i Strøby, og hustru,
Johanne Kristine Christensen, født 2. januar 1877 i Terslev og død 30. september 1953 i Strøby.
Disse får uhret da de bliver gift den 20. november 1897 i Sædder kirke.

Efter Hans Peter og Johanne Kristines død kommer uhret til Haslev hos :
Oluf Peder Olsen, født 13. februar 1898 Sædder sogn og død 1979 Haslev, og hustru
Alma Oline Nielsen, født 2. maj 1903 Sædder og død 2. april 1971 i Haslev.
De bliver gift 25. maj 1921 i Køge Kirke.

Da ovennævnte dør, kommer uhret til ølby hos :
Poul Henning Olsen, født 3. oktober 1925 i Køge og død 11. maj 2004, bosiddende i
Herfølge og hustru Britta Terese Larsen Halling, født 1. oktober 1923 i Hejnede og død 13. april 1992 i Køge.
De bliver gift 22. februar 1948 i Herfølge kirke.

Da de dør, overgår uhret til deres søn i Lellinge :
Michael Olsen, født 1. februar 1957 i Køge/ølby. Michael er gift med :
Lis ødegaard den 23. marts 1992 i Køge.

Uhret bliver imidlertid, grundet pladsmangel, udlånt til Michaels søster i Terslev :
Tine Susanne Olsen, født 10. april 1954 i ølby. Hun bor sammen med :
Michael Due Jensen, født 17. september 1954 i St. Merløse.
Og her er uhret endnu i skrivende stund, den
23. februar 2020, hvor det stadig tikker lystigt på væggen.

Uhret er et fjederuhr og trækkes op med en nøgle. Den venstre fjeder driver slagværket og den højre fjeder driver urværket.
Huskeregel: ”slaV” og ”uHr” :-)

Uret kan gå i næsten 12 døgn (11½) når det er trukket helt op, så det er ikke nødvendigt, at "trække i bund" hvis man trækker det ugentligt. Måske har det været et 2-ugers værk, fra nyt, inden fjederen blev slap.


I slag/ude af slag

      Slagværket i dette Junghans urværk er forsynet med en såkaldt ”slagskive”. Denne ses på fotoet til venstre, det er den med de ”firkantede” tænder, med uens afstande. Se også skitsen under billedet.
Uhre med denne type slagskive kommer nemt ud af slag, da skiven kører uafhængig af viserne. Det bedste er at stoppe uhret, hvis man tager bort og ikke kan nå hjem at trække uhret - er uhret gået i stå og slag/visere ikke passer drej roligt viserne (drej i uhrets retning) hen på det sidst angivne antal slag.
Men hvad gør man så hvis urviserne viser klokken 5 og der kun kommer 3 slag ??? Det antages her, at uhret er trukket tilstrækkeligt op.
Godt råd ? Drej med stor forsigtighed timeviseren hen til det klokkeslæt der senest blev slået. Drej forlæns eller baglæns, men husk – meget forsigtigt.
Men, men – hvad så hvis minutviseren står ved ”6-tallet” (=½ etellerandet) og slagværket slår 2 eller flere slag ???
Godt råd ? Jeg har haft held med følgende:
Alternativ I :
1) Drej minutviseren en hel omgang rundt indtil den igen er på ½ etellerandet (skal slå mere end 2 slag) drej så imens den slår, ca. 25 minutter BAGLÆNS, men gør det forsigtigt. Lad den slå færdig.
2) Drej så minutviseren forlæns ned til ½ etellerandet igen og lad den slå sit ene slag. (halv-slaget)
3) Drej minutviseren forlæns indtil den slår sine ”hele slag”. Tæl slagene !
4) Hvis slagene passer med timeviseren: Fint – så er vi på plads ! (Gå til punkt 6)
5) Passer de derimod ikke med timeviseren: Drej med stor forsigtighed timeviseren hen til det klokkeslæt der senest blev slået. Drej forlæns eller baglæns, men husk igen – meget forsigtigt.
6) Drej herefter minutviseren roligt frem, indtil uhret passer med tiden (drej kun i uhrets retning) - og lad hver gang uhret slå sine hel / halvtimeslag færdig.
Hvis det er meget langt fra den rigtige tid, kan man sætte uhret i stå, indtil tiden har indhentet uhret :-)
Alternativ II :
Der findes to slags slagværker. Prøv at dreje minutviseren rundt til TO minutter FØR det slår. Drej derefter viseren baglæns ca 15-20 minutter, eller indtil uhret slår. Tæl slagene og gør så det samme en gang til og tæl slagene, hvis uhret slår det samme antal slag begge gange og det ikke bare slår et slag hver gang ( det kan være 12:30 el. 13:00 el. 13:30 ) men derimod flere slag altså et antal heltime slag, eller omvendt først time slag og så et slag for halvtime. Så er det et slagværk med slagskive (som ”Familiens Uhr” her) og kan rettes i slaget ved at du gør den første del igen og igen indtil slaget passer med viserne. D.v.s. at lige som viserne står på uhret skal du dreje dem rundt til kl 14, så vil uhret måske slå 3 slag og hvis du så gør som jeg først skrev skal uhret jo så gå frem til 4 timeslag, gør uhret det skal du blive ved indtil det passer med viserne.
Hvis ikke slaget ændrer sig er det et ur med slagrække og er koblet rent mekanisk med timeviseren, hvilket vil sige at du skal flytte timeviseren til det passer med slagene, her skal du passe på ikke at knække timeviseren, den kan være meget skør og knække nemt, det er fjederstål og bøjes ret let i en retning, men knækker når man retter den retur.

Alle givne råd anvendes på eget ansvar !
Er dit uhr forsynet med kvarterslag, så er det IKKE et ”Gør det selv arbejde” !
     


Hvordan man justerer et BedstefarUhr

BedstefarUhre er klassiske, funktionelle kunstværker, der har eksisteret i århundreder. De er også notorisk svære at holde fast på den korrekte hastighed. I modsætning til moderne elektriske ure holdes hastigheden på et bornholmeruhr ved at pendulet svinger under det, man kan justere ved at gøre pendulet længere eller kortere, dette påvirker hastigheden af Uhrviserne. At få det kalibreret kræver en smule tålmodighed.
Vurder hvor hurtigt eller langsomt din Uhr kører. Gøre dette ved trække Uhret op, indstille tiden og start pendulet med et blidt sving.
Vent et helt døgn, se så hvor langt fra korrekt tid Uhret er, og i hvilken retning. Hvis det er mere end et minut, skal pendulet justeres.
Find justerslruen i bunden af pendulet. Denne hæver og sænker pendulet, som igen øger eller sænker hastigheden i Uhret. Jo kortere pendulet er, jo hurtigere vil Uhret gå.
Hvis dit Uhr går for langsomt: Drej pendulmøtrikken en fuld omgang, for at hæve pendulet. Hvis det kører for hurtigt, drej så pendulet sænkes. Træk Uhret op og indstil tidspunktet, som før og vent derefter en hel dag.
Kontrollér Uhret igen. Hvis det stadig går forkert, drej justerskruen kortere/længere. Gentag over flere dage indtil Uhret kan holde den korrekte tid.


Tips & advarsler

Uhre varierer meget med hensyn til hvor meget drejning af justerskruen ændrer hastigheden. Når du justerer den første gang og igen en dag senere, bemærk så hvor stor indflydelse det har haft (dvs. hvis en tur af møtrikken sænker eller øger det med et minut eller to, eller måske mindre). Brug disse oplysninger til at bestemme hvor meget du regulerer det næste gang.
Kilde: https://www.urmagerne.dk/historie/bornholm.shtml

Alle givne råd anvendes på eget ansvar !


Junghans Historie

Junghans blev grundlagt i 1861 i Tyskland under navnet Zeller & Junghans af Erhard Junghans og hans svoger Jakob Zeller-Tobler.
De startede som en fabrik der lavede komponenter til ure, f.eks. visere, glasskiver, penduler, urkasser i træ osv.
De første komplette ure fra Junghans kom i 1866, hvor de bl.a. begyndte at lave lommeure. Senere blev det til armbåndsure og vægure.
Kort efter dør Erhard og hans kone overtager forretningen, som efterfølgende overlader kontrollen til deres to børn Erhard Jr og Arthur Junghans. De henter særligt inspiration fra de amerikanske urmagere, men også på markedsføringsfronten finder de inspiration derfra, da det amerikanske marked er førende her. Dette medfører, at det berømte Junghans logo tager form som en stjerne.

Udover at hente inspiration fra den amerikanske markedsføring, får Arthur Junghans også en masse input til innovative produktionsteknikker, der sikrer, at Junghans kan producere store mængder af højkvalitetsure. Dette er bestemt ikke en dårlig ting, da urmærkets design lagt sammen med de fordelagtige priser grundet et effektiviseret produktionsanlæg, gør, at deres ure er enormt populære.

I 1903 var Junghans verdens største urproducent med over 3000 ansatte, som producerede over 3 millioner ure om året! Udover urene producerede de også dele til ure og urværker.
Løbende har Junghans konsekvent fokus på innovative løsninger. Det resulterede blandt andet i det legendariske Calibre 10 i 1890, som forblev standarden i mere end 50 år. I 1912 introducerer de selvlysende ure, som den første urmager i verden og i 1946 lancerer de det første cronograph armbåndsure i verden.

I løbet af årerne har Junghans løbende skiftet ejere, i 1956 købte Diehl Group virksomheden, i 2000 overtog EganaGoldpfeil Holding styringen og i 2008 Junghans igen nye ejere i form af Dr. Hans-Jochem Steim og Hannes Steim – stadig i tyske hænder.
Fokus har dog – uanset ejerforhold – altid været at producere ure af høj, høj kvalitet og udført i et lækkert, stilrent, tidløst og minimalistisk design. Dette eksemplificeres ved deres mission, som ganske enkelt lyder: “An innovative spirit and the incessant pursuit of precision”.

Til de olympiske leje i 1972, gjorde Junghans sig bemærket i hele verden, ved at sætte standarden for høj-præcissions tidsmåling ved sportevents, med helt ny teknologi.
I 1980’erne opfandt Junghans som de første det radiostyrede ur, som hed MEGA 1.

I 1995 præsenterede de, igen som nogle af de første, et ur som gik på solenergi. Senere opfandt Junghans, sammen med Japanske Seiko, et ur som automatisk tilpassede tiden til den tidszone man befandt sig i.

Det er blot noget af historikken, som gør Junghans til en nærmest legendarisk urfabrik.