Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
 
       Your browser does not support the HTML5 canvas tag. UhrSkive Timeviser Minutviser Sekundviser
00:00:00

Baglæns ur

Til venstre her ovenover ses et såkaldt Århus ur. Det særlige ved uret er at det går baglæns, altså den vej man kalder "mod uret". Skiven er indrettet på samme måde !

Selve funktionen og aflæsning af uret er jo ikke så meget forskellig fra et almindeligt uhr med skive og visere, så det springer vi over her.

JavaScript Kilde: https://www.w3schools.com/graphics/tryit.asp?filename=trycanvas_clock_start with Thanks.

Lidt philosophi

Mateo de Alimenis Campani (1678) sagde for mange år siden: (Latin)
Horologium, solo naturae motu, atque ingenio, dimetiens, et numerans momenta temporis, constantissime aequalia.
Google; Latin -> Dansk: Uret, karakteren af bevægelsen af jorden, og den geniale, diameter, og blev regnet blandt de øjeblikke af tid, den mest konstante er ens. (Giver ikke rigtigt mening)
Google; Latin -> Engelsk: A clock that, by natural motions alone, indicates regularly equal divisions of time. (Giver bedre mening)
Loduhret; Engelsk -> Dansk: Et ur, der med naturlige bevægelser alene, indikerer regelmæssige og ens tidsopdelinger. (OK)
- Mateo de Alimenis Campani (1678)
          

Kuriosa

Det er ikke ualmindeligt at se tallet 4 skrevet som IIII i stedet for IV. Mens den præcise årsag synes tabt, er der til gengæld en række mere eller mindre gode bud på hvorfor.

Da romertallene var i brug i den egentlige romertid, var rigets øverste gud Jupiter, og hans navn blev stavet IVPPITER. Af den grund holdt nogle sig tilbage med at skrive 4 som IV og nogle brugte i stedet IIII (dette kan ses på solure fra perioden), og den tradition har således overlevet til vor tids mekaniske ure. Andre mener også at traditionen stammer fra antikke solure, men angiver en mere simpel årsag, nemlig at notationen IV stammer fra tiden efter romerrigets fald og et faldet rige producerer færre luksusgenstande som solure, og dermed blev det IIII som gav standarden for traditionen.

Alternativt kan forklaringen være et spørgsmål om at det visuelt balancerer bedre med det modstillede VIII. På den måde får man et ur hvor I dominerer den første del af uret, V dominerer midten, mens X dominerer den sidste del.

Verdens "første" uhr

Sylvester II, der blev født ca. 945, blev pave fra den 2/4 999 og frem til den 12/5 1003. Hans borgerlige navn var Gerbert d'Aurillac og han var i 980'erne, før sin tid som pave, rektor for katedralskolen i Reims, men blev senere, fra 998, Ærkebiskop i Ravenna, hvorfra han blev udpeget til embedet som den første franske pave.
Han opfandt, som ung blandt andet, i 966 en enkel mekanisme, der ringede med regelmæssige mellemrum for, at kalde munkene til bøn.
Denne mekanisme anses, som det første mekaniske ur.
Men da uhret kun kunne ringe, var der sandsynligvis ingen romertal og ingen skive eller visere.